החודשים הראשונים של התינוק בהם הוא ישן רוב היום, וקם בשעות הלילה סוף סוף חלפו, והיה נדמה לך שהשינה התחילה להסתדר ולקבל שגרה משל עצמה. ואז, פתאום, התינוק שלך מסרב ללכת למיטה, קם בכל מיני שעות בלילה, ולא מסכים אפילו להירדם לתנומות שבמהלך היום- אלו הסימנים שהוא נמצא בשלב שנקרא "רגרסיית השינה" (משמעות הרגרסיה היא לקחת צעד אחורה), והוא חלק מההתפתחות התקינה של תינוקות.
בגיל ארבעה חודשים, התינוק שלך כבר מוכן לקפיצת ההתפתחות הראשונה מרבות שעוד יתרחשו. למרות זאת, שינויים במודעות של התינוק לגבי העולם סביבו, ושינויים בדפוסי השינה, יכולים לשבש את שגרת השינה שכבר הצליחה להסתדר, ומכאן לעורר את הרגרסיה שגורמת לתינוק (ולך..) להיות ער בכל שעות הלילה.
למרות שיכול להיות שהתינוק שלך עוד לא ישן לילה שלם לפני גיל ארבעה חודשים, רוב התינוקות לפחות הצליחו לעשות צעדים לקראת מקבצי שינה ארוכים יותר. אז כשהתינוק מתחיל פתאום לישון פחות, בטח מתעוררים אצלך רגשי תסכול ומחשבות של "האם אני כאמא עושה משהו לא בסדר?". אז אל תדאגי, זה שלב זמני, ויש דברים שאת יכולה לעשות כדי לשפר את המצב.
קצת נתונים.. בגיל ארבעה חודשים, תינוקות צריכים 15 שעות שינה ביממה. לרוב 9-10 שעות בלילה, ו4-5 שעות במהלך היום (3 תנומות). אם התינוק לא ישן את כמות השעות הזו, זה יצביע על כך שהוא כנראה חווה את רגרסיית השינה. רגרסיית השינה יכולה להימשך מכמה ימים ועד לכמה שבועות, אך זה שלב, וזה עובר. אם עברו ארבעה שבועות והתינוק עדיין חווה את השלב הזה, מומלץ לקבוע תור לרופא הילדים, לשלול סיבות אחרות לכך שהוא לא מצליח לישון טוב.
באילו צעדים ניתן לנקוט בכדי לשפר את רגרסיית השינה של גיל ארבעה חודשים?
1. בניית שגרה- אם עדיין לא יצרת שגרה, זה הזמן להתחיל (תנומות ושעת שנת לילה מסודרות). להתמיד גם אם דברים לא הולכים הכי טוב, כי זה אחד מהדברים שיעזרו לשינה של התינוק במהלך רגרסיה.
2. ייעוץ שינה- אם את מרגישה שאת צריכה הכוונה, ניתן להתייעץ עם יועצת שינה לרוב מגיל חמישה חודשים (מגיל זה מתחיל להיות מופרש אצל התינוק הורמון המלטונין שאחראי על השראת השינה).
3. יצירת סביבה מרגיעה- תינוקות בגיל ארבעה חודשים מתחילים להיות מודעים הרבה יותר לסביבה שלהם. תוכלי לעזור לתינוק שלך לחזור לישון אם תשימי דגש על הרעשים והגירויים מבחוץ. הכוונה היא למשל להשמיע רעש לבן בחדר שלו (באמצעות מכונת רעש לבן או אפליקציות שניתן להשמיע דרכן), או לסגור את הווילון בחלון כדי שיחשיך את האור הבוקע ממנו. הזמן לפני השינה אמור גם הוא להיות כמה שיותר שקט ומרגיע, ללא מסכים או צעצועים מעוררים ומרעישים.
4. הפרדת היום מהלילה- בגלל שתינוקות קטנטנים ישנים כמעט כל היום, צריך למעשה ללמד אותם להבחין בין יום ללילה. במהלך היום, שהבית יהיה מואר, רועש, עם משחקים ופעילויות. לקראת שעת הערב להוריד הילוך, הסיטי את הווילונות לעמעום האור, בכדי ליצור בבית אווירה רגועה ושקטה עד כמה שאפשר.
התינוק סיים עם רגרסיית השינה של גיל ארבעה חודשים? כיף גדול! אבל... אפשר כבר להתכונן לבאים בתור, שמגיעים לרוב בגילאי 6 חודשים, 8 חודשים, שנה, ושנה וחצי.
Comments